Vakbonden en de directie van FloraHolland hebben woensdag een akkoord bereikt over verbetering van het sociaal plan. Dat hebben de partijen bekendgemaakt.

Daarmee komt een einde aan de stakingen die de afgelopen dagen in Aalsmeer en op andere locaties van de bloemenveiling werden gehouden.

Het akkoord voorziet in een hogere ontslagvergoeding. Dat was de belangrijkste eis van de vakbonden en de stakende werknemers. Ook zijn afspraken gemaakt over een regeling met betrekking tot reistijden en -kosten.

Vastberadenheid

,,Dat er een fatsoenlijk sociaal plan ligt, is geheel te danken aan de vastberadenheid van de werknemers. Zij hebben met hart en ziel actiegevoerd en dit is de beloning waar ze recht op hebben”, aldus FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond in een verklaring. ,,FloraHolland toont met dit sociaal plan respect voor de jarenlange loyaliteit van zijn werknemers.” De directie sprak van een ,,Valentijnsakkoord”.

FloraHolland gaat 200 voltijdbanen schrappen omdat er minder werk is. De onderhandelingen over een sociaal plan waren eerder stukgelopen. Dat was voor de bonden aanleiding om stakingsacties te organiseren. Daaraan deden enkele honderden werknemers mee van de in totaal 4000.

FloraHolland heeft tijdens de staking gewoon kunnen doordraaien omdat er volgens het bedrijf steeds voldoende medewerkers waren die niet staakten. De acties leidden wel tot vertraging.

Topdrukte

De afgelopen dagen was het topdrukte bij de grootste bloemen- en plantenveiling ter wereld, in de aanloop naar Valentijnsdag op vrijdag 14 februari. 85 procent van de geveilde producten gaat naar het buitenland. Volgens FloraHolland hebben de consumenten niets gemerkt van de stakingen.

Het werk bij FloraHolland loopt terug, vooral doordat kwekers steeds vaker rechtstreeks zaken doen met kopers. De coöperatieve onderneming heeft ook te maken met bloemen- en plantenhandelaren die ontevreden zijn over de tarieven die de veiling in rekening brengt.

FloraHolland, een coöperatieve onderneming, draaide vorig jaar een omzet van 4,35 miljard euro. Door reorganisatiekosten en een afschrijving op grondposities werd 30 miljoen euro verlies geleden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl